Makaleler 2 – Dil-Destan-Tarih adlı eser, Ahmet B. Ercilasun'un 2007-2021 yılları arasındaki makale ve bildirilerinden oluşmaktadır. İlk baskısı 2007'de yapılan Makaleler 1'de ise Ercilasun'un 2007 öncesi çalışmaları yer almaktaydı. Eseri yayına hazırlayan Ekrem Arıkoğlu'nun ifadesiyle bütün bu çalışmalar "kitaplardan taşanlar"dır.
Eserde 41'i dil, 10'u destan, 9'u tarihle ilgili, 13'ü ise "Edebiyata ve Kitaplara Dair" 73 çalışma bulunmaktadır. Son bölümdeki birkaç çalışma, 2007 öncesine aittir.
Okuyucular, Türk diline ve dil tarihine genel bakışı yansıtan makaleler yanında en eski dönemlerden bugüne uzanan dil yadigârları ve meseleleri üzerinde birçok gözlem, görüş ve buluşu bu eserde bulacaklardır. 09-13 Kasım 2015 tarihlerinde Pekin'deki Ming-zu (Azınlıklar) Üniversitesinde, çoğunluğu Uygur ve Kazak olan öğrenci ve öğretim elemanlarına verilen beş ders, ilgili konulardaki genel bilgileri en anlaşılır biçimde aktaran, Türkoloji öğrencilerinin el altında bulundurması gereken çalışmalardır. 2015 yılında Uygur ve Kazak öğrenciler için mevcut bulunan bu imkân maalesef şimdi mevcut değildir. Dolayısıyla Ercilasun'un ve Türkiye'den birkaç hocanın o yıllarda Pekin'de verdiği dersler, Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazakların ve oradaki Türkoloji öğreniminin yakın tarihinde yerini almıştır.
Destan ve tarih makaleleri, dil çalışmalarının da sonuçlarına dayanan, özgün görüşler barındıran makalelerdir. Yeni bulunan Dede Korkut yazması da Ercilasun'un ilgi alanına girmiştir ve makalelerden üçü bu konudadır.
Okuyucular bu eserle bazen Türkoloji'nin derin dehlizlerinde, bazen açık bozkırlarında yol alacaklardır.