Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda

Makroiktisat

Bu kitabın yazılmasına yol açan çok sayıda neden bulunmaktadır. Bu nedenlerin bazıları nesnel, bazıları ise öznel nedenler olmakla birlikte nesnel nedenler ağırlık kazanmaktadır. Öncelikli olarak şunu belirtmek gerekir ki; kitapçıların raflarında çok sayıda yazılmış veya yabancı yayınlardan çevirisi yapılmış makroiktisat kitabı bulmak mümkün iken, neden yeni bir makroik­tisat kitabının yazıldığıdır. Yazarlar olarak böyle bir kitabın yazılmasında üç temel nesnel nedenin bulunduğunu söyleyebiliriz:

Bunlardan ilki makroiktisat kitaplarının birbirinin benzeri olmasıdır. Bu benzerlikten kastedilen içindeki bilgilerin tamamen standart bir hale gel­miş olmasıdır. Kuşkusuz bunda belirli zorunlulukların etkisi bulunmaktadır. Bu zorunlulukların temelinde makroiktisadın bir bilim dalı olarak biçimlen­miş halinin büyük etkisi vardır. Çünkü makroiktisadi değişkenlerin tanım­lanması ile bu değişkenler arasındaki ilişkiler bir teorik kurguyu gerektiriyor ve bu kurgu özellikle 1930'lu yıllardan sonra yapılmış durumda. Bu durum­da makroiktisadın özellikle Keynes'in etkisiyle şekillenmiş olmasının getir­diği standart bir anlatım ve içerik zorunluluğunun ağırlıklı etkisi tartışmasız­dır. Bu zorunluluk kuşkusuz heterodoks okulların görüşlerinin standart ders kitaplarında ele alınmasının önünde bir engel oluşturmuyor ve bu yaklaşım bu kitabın yazılmasında önemli nesnel bir neden olarak karşımıza çıkıyor.

İkinci nesnel neden yazılan veya çevirisi yapılan kitaplarda Türkiye Ekonomisine ya hiç vurgu yapılmaması (tamamen teorik düzeyde yazılmış olması) ya da çeviri kitaplarda gözlemlendiği gibi büyük oranda Amerikan Ekonomisine yer verilmiş olmasıdır. Bu durumda okuyucunun anlatılan teo­rik konuları yaşamının herhangi bir alanıyla özdeşleştirmesi çok zor olmak­ta, makroiktisadi konular yaşamın gerçekliği karşısında soyut kalmaktadır.

Üçüncü nesnel neden olarak makroiktisadi gelişmelerin tarihsel boyu­tunun ihmal edilmiş olması gösterilebilir. Gerçekten de büyük oranda Key­nes ile şekillenen standart konuların özellikle 19.yy iktisatçıları açısından da bir değerlendirmeye tabi tutulduğu genellikle göz ardı edilir ve 1929 krizinin topyekün bir sistem krizi olduğu üzerinde durulmaz. Oysa 1929 krizi ve son­rası, batı literatüründe her görüşten iktisatçının üzerinde önemle durduğu bir dönüm noktasını simgelemektedir. Bu önemli dönüm noktası 2008 krizi son­rasında da anımsanmış ve bu konuda çok sayıda yazı kaleme alınmıştır.

Devamını Oku
Trendkitap Fiyatı :
400,00 TL
328,00 TL
%18indirim
En geç 27 Kasım Çarşamba günü kargoda!
Adet
Havale/EFT ile 321,44 TL
Hızlı Gönderi
Güvenli Alışveriş
İade ve Değişim
Benzer Ürünler
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...