Görgü tanıklarıyla dolu bir evde, kimsenin olmadığı kilitli bir odada işlenen "timsahlı iğne cinayeti"... Meçhul kuvvetler tarafından işlendiği düşünülen, polis teşkilatının çözemediği bu gizemli cinayeti Sultan'ın emriyle görevlendirilen İhsan Avni çözebilecek midir?
Selim Nüzhet Gerçek'in 13 Kasım-7 Aralık 1922 tarihleri arasında İleri gazetesinde 24 tefrika olarak yayımlanan Meçhul Kuvvetlere Kurban romanı Mısır uygarlığı, meçhul kuvvetler gibi unsurlarla bir taraftan fantastiğe göz kırpar, diğer yandan esrarlı bir cinayetin çözüm sürecinin aktarılmasıyla polisiye türünün özelliklerini taşır. Selim Nüzhet Gerçek'in Ahmet Kâmil takma adıyla yayımladığı bu romanı, ilk kez kitap olarak basılıyor.
"Meçhul Kuvvetlere Kurban; 'Türk matbuatının ilk tarihçisi', 'ilk derleme müdürü' olarak anılan; basın ve tiyatro tarihi alanlarında öncü çalışmaları olan Selim Nüzhet Gerçek'in edebiyat tarihlerinde adı geçmeyen, onunla ilgili yazılan makalelerde de yer almayan, dolayısıyla 'meçhul' kalmış bir romanıdır. (...) Meçhul Kuvvetlere Kurban'ın bugüne kadar gözlerden kaçması şaşırtıcıdır. Oysaki Selim Nüzhet Gerçek'in yapıtı hem kurgusu, karakterleri hem de popüler bir tür olan polisiyenin iyi bir örneği olması açısından edebiyat araştırmacılarının ve günümüz okurunun ilgisini ve beğenisi kazanacak bir romandır. Selim Nüzhet Gerçek gibi çok yönlü bir entelektüelin şimdiye kadar keşfedilmemiş bu romanının kitap olarak yayımlanmasının Türk edebiyatını zenginleştireceğine inanıyoruz."