Çağdaş Türk Edebiyatı'nın tanınmış ve sıradışı yazarlarından biri olan Mehmet Coral, uzun edebiyat koşusuna yaşamının geç dönemlerinde başlamış olduğunu ifade etmesine rağmen, yazın alanında zengin içeriğe sahip çok sayıda eser vermiştir. Başarılı anlatım üslubunu kaynaklara dayanan derin tarih bilgisi ve uçuş tutkusu ile harmanlayarak varoluşu sorgulayan felsefi ufuklara yelken açarak, antikiteden bugüne insanın yaşama karşı duruşunu sorgulayan metinlere imza atmıştır.
Eserlerindeki kahramanlar, insanın kendini inşa etme sürecine örnek oluşturan yaşam yolcularıdır. Bu yolculuklarında kaderin parmaklarının arasından söküp almaya çalıştığı zaman ipini sıkı sıkı tutup kendileri eğirmeye çalışırlar. Hikâyelerinin zaman aralığı, Antik Çağ'dan günümüze uzanan geniş bir yelpazeye yayılır. Yeri geldiğinde, geçmiş dönemlerde kurgulanan bir akış, güncel zamanlara ait bir hikâyeyle buluşturularak tamamlanır. Tarihe mal olmuş isimler edebiyat sahnesinde en gerçekçi halleriyle can bulurlar. Varlık, yokluk, görünen dünyanın ötesi ve zaman kavramları, satırlarının içinde etraflıca sorgulanır. Otobiyografik göndermeleri, yüzümüze tutulmuş evrensel bir aynadır.
Eserleri çok sayıda dile çevrilmiş olan Mehmet Coral, henüz söyleyeceği sözler sona ermemiş ve ifade aracı olarak kendine edebiyatı seçmiş olan sağlam bir hikâyeci ve gerçek bir bilge filozoftur.
Cihat Levent'in yapıtı bu konuda büyük bir açığı kapatacaktır.
Nezih Başgelen
Bizans'ın geçmiş zaman kuytularından, Osmanlı'nın bilinmezlerine, Mimar Sinan'ın gizlerinden İzmir'in yakılışına, kutsal kitapların satır aralarında saklı evrenin akaşik kayıtlarından, gökyüzünün derinliklerinde patlayan kozmik öykülere, Hallac-ı Mansur'dan Hazreti Ayşe'nin güncelerine, Küçük Prens'ten Kastratolara, ve daha sayması uzun sayfalara yayılacak pek çok akıllara sığmaz hadiseyi yazınına harç yapan, bu hep gölgede kalmayı yeğlemiş yazarın yapıtına, kısmen de olsa, ışık tutacak olan bu kitabı sevinçle karşılıyorum.
Prof. Dr. Esra Kavalalı