Ekim 1977'de kurulan İlerici Liseliler Derneği (İLD), karanlıklar aydınlığa çıksın diye kavgaya atılmış, birbirine umutla bağlanmış liseli gençlerin örgütüydü. İLD bayrağı altında toplananlar, liseli gençliğin akademik, demokratik mücadelesine dair görevlerle çıktıkları yolda, devrimi ve sosyalizmi hedefleyen bir hattı takip ederek yürüdüler. Gerici ders kitaplarına, meslek liselerinde emek sömürüsüne karşı, demokratik bilimsel eğitim sistemi için kampanyalar, eylemler örgütlediler.
Okul bahçelerinden sokaklara taşıp, grevdeki işçinin, hakkını arayan emekçinin, gecekondu yapan yoksulun, eşitlik talebini haykıran kadınların yanında durdular. Dergi çıkardılar, duvar gazetesi hazırladılar, bildiri, broşür yazıp, çoğaltıp, dağıttılar.
Üzerinde "Biz başka bir âlem isteriz" yazan kızıl bayraklarla çıktıkları yürüyüşte kendi çabaları, becerileri ile özgün, özel bir deneyim yarattılar. Üstelik bunu devletin reşit saymadığı, ailelerin de küçüksün diye sorumluluk yüklemekten kaçındığı yaşlarda ortaya koydular. Örgüt, öfke, itiraz, umut, heyecan, direnç, kararlılık, cesaret, ciddiyet, sıcaklık, sevgi, aşk, acı, alçakgönüllülük, naiflik, gaddarlık, şiddet, korku, kırılganlık, komiklik, sekterlik, burnu büyüklük, öğrenme arzusu, bilgiyi küçümseme aynı anda hayatlarına girdi. Yaşadıklarıyla olgunlaşıp, büyüdüler. Bedel de ödediler, acıyı da yaşadılar.
Bu kitap, binlerce liselinin emeği ve katkısının ürünü olan, on binlercesinin hayatına dokunmuş bir örgütlenmeyi, mücadeleyi görünür hale getirme, İLD tarihine ilişkin bir kaynak yaratma amacıyla kaleme alındı.