Esin kaynaklarını ilk gençlik yıllarından itibaren içinde yer aldığı toplumsal mücadeleden derleyen İbrahim Karaca'nın şiirleri 1985 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü, 1986 Yeni Türkü Şiir Ödülü ve 1989 İHD Denizli Şiir Ödülü'ne değer görüldü.
Çok sayıda şiiri Grup Yorum başta olmak üzere farklı sanatçılarca bestelendi, on binlerin katıldığı konserlerde seslendirildi. İnsanlığın eşitlikçi ve sömürüsüz bir gelecek yolunda yaşadığı serüvenin belleğe geçirilmesini dert edinen Karaca, hatıraya, hatıranın çağrıştırdıklarına hep bağlı kaldı.
Günlük yaşamın acılarını, "yarasından orman damlayanların" sorunlarını şiirinin ana gereci olarak sahiplenirken, bu soylu dert uğruna "pimi çekilmiş yürekle" karanlığın üzerine yürüyenleri hiç unutmadı. Toplumsal mücadeleye emek vermiş her bir devrimciyi yoldaşı gören Karaca, "iç cebinde bitmemiş bir şiirle toprağa düşenler" adına söz almayı yaşamıyla ve şiiriyle bugün de sürdürüyor.
Memleket ve Gül, Karaca'nın okura ulaşmış dört kitabının yanı sıra, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış şiirlerini bir araya getiriyor.