Memlûk Devleti, Mısır'da Türk kültür ve medeniyetinin yerleşmesinde rol oynayan devletlerden biridir. 1250-1517 yılları arasında hüküm süren bu devletin teşkilât yapısı, genel olarak askerî bir idare olarak dikkatimizi çeker. Teşkilâtlanma biçiminde Selçuklu ve Moğol etkisi açıkça görülür.
Memlüklerde idarî, askeri ve siyasi işler, emirler ve onlara bağlı memlûkler tarafından görülürdü. Memlûk sultanları, düzenledikleri merasimlerde verdikleri muhteşem ziyafetlerle emirlere ve ülke halkına büyük fedakârlıklarda bulunmuşlardır. Sultanın devletine karşı sorumlu olduğunu gösteren en önemli delil, tahta çıktığı esnada düzenlenen debdebeli alaydır. Yabancı hükümdarları kabullerde yapılan ihtişamlı dekor ise, devletin kuvvet ve kudretli olduğunu başka devletlere inandırmaktı.
Sosyal hayatın vazgeçilmez unsurlarından bazıları, oyunlar ve törenlerdir. Satranç, top, mızrak, ok atma, ata binme, avcılık, yüzücülük gibi faaliyetlerin yanı sıra mübarek gün ve gecelerin kutlanması, Hac yolculuğu, yılbaşı gibi zamanlar ile sultanın tahta çıkışı, Nil nehrinin bölgeye olan katkısı ve Nevruz, elinizdeki kitabın ana konuları arasındadır.