Yapıların görünüşleri ve fiziksel özellikleri, onlar hakkında ilk fikirlerimizin oluşmasında etkilidir. Ancak yapıların sağlam ve sürdürülebilir olmaları, geçmişten geleceğe bir kültürü taşımaları, onun karakterini belirlemesinde ve çevresinde etkin rol oynamasında önemli etkenlerdendir. Günümüzde yapıların karakterlerini ve kendilerini ifade etmelerinin en etkili yollarından biri de fiziksel özellikleri, işlevleri ve cephe tasarımlarıdır.
Mimari Cephe kitabında cepheye sadece tasarım açısından değil, aynı zamanda cephe oluşumunun arkasında rol alan faktörlere de değinilerek cepheye mimari bir anlam yüklenmiş ve mimari cephe oluşum süreci hakkında eksikliğini hissettiğimiz tüm cephe paydaşlarının faydalanabileceği önemli bilgiler sunulmuştur.
Prof. Dr. Semiha Kartal
Yapı ve cephelerinin farklı temsil biçimleri vardır. Cepheler, iç mekân ve dış mekân arasında sınırlayıcı bir işlevi yerine getirirken aynı zamanda güvenlik ve konfor beklentilerini karşılar. Bu nedenle yapılar ve kentler arasında bir arayüz görevi görürler. Cepheler ayrıca sahibini, tasarımı yapanları, kullanıcıları hatta o bölgenin kültürel özelliklerini temsil edebilirler. Bu değerli eserde, sadece yapı sahipleri ve tasarımcılarının vizyonlarını, sosyoekonomik durumlarını ve estetik anlayışlarını yapı ve cephe tasarımına nasıl yansıttıkları değil, aynı zamanda doğru cephe tasarımının, malzeme ve renk seçiminin, satın alma ve hukuksal değerlendirmelerin nasıl yapılabileceği konuları da çeşitli açılardan ele alınmıştır.
Mimari Cephe kitabı, deneyim ve birikim sonucu ortaya koyulan detaylı çözümler ile görsel estetik konusunda da farklı disiplinlere katkı sağlayabilecek çok yönlü bir bakış açısı sunmaktadır.
Doç. Dr. Filiz Umaroğulları