Sönmez Targan, Cumhuriyet'teki yazılarını Venseremos (2000) ve Yeşil Tuzaktan (2004) sonra, bu kez, 68'li Gözüyle Dünya ve Türkiye altbaşlığıyla Mıntıka Temizliğinde bir araya getirdi. Türkiye'nin son 60 yılda geçirdiği karşı devrim dönüşümleri ve buna direnen devrimci birikimi irdeleyen yazılar toplamında, emperyalizmin yeryüzü egemenliği projesi yer yer öğretici özelliği ağır basan çözümleyici açıklamalarla bütünlüklü olarak ele alınmaktadır.
Dünyanın tek kutuplu hale geldiği son 20 yılda ABD'nin bu projeyi koalisyon güçleriyle birlikte Ortadoğu merkezli olarak uygulamaya sokarken önündeki engelleri yok etmeye yönelik 'mıntıka temizliği'nin geldiği son aşamada, yazar, temizliğin Türkiye'deki yansıma ve sonuçlarını tartışırken, devrimci güçlerin tarihsel girişim gücüne ve toparlanma gereksinimine de göndermelerle yeni seçeneklere kapı aralıyor... Halen 68'liler Birliği Vakfı'nın başkanlığını sürdüren Targan, 68 Kuşağı'nın örgütçü ve entellektüel kafalarından biri olarak, bu kuşak içindeki yerini ise şöyle tanımlıyor: İçinde yaşadığımız süreçte 68'den sıkça söz edilmesi, bugün yaşadığımız gençlik olayları nedeniyle 1968'e göndermeler yapılması üzerine kısaca anımsatmak gerekirse, 68'lilik, yanlışlarıyla doğrularıyla bir bütün olarak onur duyulması ve o ölçüde de dersler çıkarılması gereken bir toplumsal fenomendir. Ve bu kitabın yazarı, o günleri canlı yaşamış bir sıra neferidir.
Kitabı, Cumhuriyetin çalışkan, işlek, engin ve cesur kalemlerinden Orhan Bursalı'nın Dikkat! 68'li Ruh Alarmda! başlıklı Önsöz'üyle sunuyoruz.