Bir kitabı okurken yazıldığı zamana gitmek zamanın şartlarını yaşam şeklini düşünmek gerekir. Anlatılanlar 1900'lü yıllara aitse, o yılların yaşam şekilleri içinde değerlendirilmelidir. Yaşanan ortamlar savaş zamanıysa, kıtlık zamanıysa, salgın zamanıysa kendi içinde farklı yaşam şekilleri oluşturur ve kendi yaşam değerini kazanır.
İlkokuldan itibaren biriktirdiklerimi üç kitapta toplamaya çalışıyorum. Kitaplar hazır ama üstlerinden tekrar geçerek daha detaylı bilgiler toplayarak sadece eklemeler yapıyorum.
Bu kitabıma yıllardır hazırlanıyorum; yazarak değil bilgi toplayarak, köklerimi merak ederek. Herkes köklerini merak eder ama bazıları bunu ifade etmekten çekinir ya da köklerinden utandığı için söylemek istemez. Sultan Nenem ile Emine Nenem, kuzen çocukları. Anneleri ve babaları kardeş çocukları. Dedemler ve nenemler hepsi de 1900'lü yılların üç öncesi bir sonrası yıllarda doğmuşlar. Birinci dünya savası, Osmanlı seferberlik ilanı, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin kuruluşunu bire bir yaşamışlar. İlkokul zamanlarımda, bu konuları araştıran, kökenine meraklı olan (amcam) Tevfik Şimşek'e sorardım. Aradan geçen yıllarda, herkese; dosta-düşmana sorar oldum. Bazı konuları ses kayıtlarıyla, bazılarını tuttuğum küçük notlarla biriktirdim. İşte bu kitap ve diğerleri böylece çıktı. Çıkacaklar da…