Pratik Yaşam Aktiviteleri her yaş için, hatta bebekler için de geçerlidir ve çocuğun gelişimin her aşamasında neler yapabileceğine bağlı olarak değişir. Faaliyetler, pantolonları yukarı çekmek veya el yıkamak kadar basit bir şeyle başlayabilir ve bir tatlı pişirmek veya hatta ilkokul veya ortaokul yıllarında bir iş planı geliştirmek kadar karmaşık olabilir.
Ciddiye alındığında ve yaklaşılabilir, etkili bir meydan okuma olarak sunulduğunda, bu faaliyetler doğal bir özellik olur. Çocuk, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bağımsız olarak karmaşık bir motor dizisini takip etmeyi öğrenir. Bu beceriler, yaşamın erken dönemlerinde öğretildiğinde, çocukların kendilerine inanmalarına ve yaşamları boyunca başarı için gereken öz disiplini geliştirmelerine yardımcı olur.
Bu faaliyetler çocukların fiziksel olarak bağımsız olmalarını sağlar. Bu alandaki faaliyetler arasında ellerini yıkamayı veya giysilerini giymeyi öğrenmeyi içerebilir.
Montessori ortamında temiz, düzenli bir sınıf tutmak önemlidir. Pratik yaşam aktiviteleri, çocuklara çevrelerindeki alanı nasıl koruyacaklarını öğretir - fiziksel temizlikten daha derin bir seviyeye, kişinin çevresini takdir etmeye. Bu aktiviteler masanın nasıl ayarlanacağını, bulaşıkların nasıl temizleneceğini veya bitkilerin nasıl sulanıp bakım yapılacağını içerebilir. Örneğin, Montessori masa yıkama aktivitesinde, çocuğa temizlik malzemeleri toplamak için odanın doğru alanına nasıl gidileceği, lavaboya bir sürahi alması ve suyla doldurması gösterilecektir. Başka bir örnek: küçük çocuklar sınıfta bir çiçek aranjmanı yapmayı öğrenmeyi severler. Sadece güzel olmakla kalmıyor, aynı zamanda onu en güzel yapan şey hakkında da bilgi sahibi oluyorlar.