Müslüman Sicilya'nın hikâyesi, 902 yılında son Bizans kalesinin düşmesiyle başlar, Norman istilasına kadar, tam iki yüzyıl boyunca devam eder.
Bir sınır toplumu olarak Sicilya, yerli halktan göçebelere, bağlılardan mevâlîlere, gezgin tüccarlardan âlimlere, hacılardan servet sahibi askerlere ve sadakatleri değişken olup pazarlığa açık bulunan siyasî gruplara kadar çeşitli demografik bileşenlere ev sahipliği yapmıştı. Bu çeşitlilik, Sicilya'ya zengin bir tarihî portre sunmuş, bir yandan da bu kadim bölgeyi kültürel ve sosyo-ekonomik çatışmaların merkezi hâline getirmişti.
Müslüman Sicilya'yı Anlatmak, Ortaçağ Sicilyası'nın dinamik ve çok katmanlı yapısını inceleyerek okurları, edebî bir dokunuşla, dönemin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Akdeniz medeniyetinin Müslüman Altın Çağ'ını detaylıca okuruyla paylaşan bu eser; edebiyat tarihçileri, tarih meraklıları, Ortaçağ Akdeniz dünyasına ilgi duyan ve Sicilya'nın İslâmî döneminin izini süren herkes için bir başucu eseri olmaya aday.