Mutfak tasarımı, birçok parametrenin birlikte ele alınmasını gerektiren ve içinde pek çok teknik detay barındıran bir konudur. Bazı temel ilkeler dışında konut mutfakları ve endüstriyel mutfakların tasarım prensipleri farklıdır. Birkaç örnek vermek gerekirse konut mutfaklarının tasarımında temel hedef, kullanıcı gereksinmelerini karşılamak iken endüstriyel mutfaklarda temel hedef, çalışanların sağlık, güvenlik, konfor gibi ihtiyaçları kadar iş verimliliği, işletmenin kazancı, hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti gibi faktörleri birlikte karşılamaktır. Bu yönüyle endüstriyel mutfakların tasarımı, bağlı olduğu işletme türüyle de ilişkili olarak disiplinler arası bilgi alışverişini de gerektirirken konut mutfaklarında tasarımı yönlendiren iki temel unsur, kullanıcıların istek ve gereksinmeleri ile estetik unsurlardır. Bu bağlamda endüstriyel mutfaklarda işlevsellik olgusu tasarımı yönlendiren en temel unsur olarak karşımıza çıkarken konut mutfaklarında işlevsellik ve estetik unsurlar birlikte ele alınır. Tüm bu gerçeklerin ışığında bu kitapta; konutların ve yeme içme hizmetlerini üstlenmiş işletmelerin kalbi olarak nitelendirilen endüstriyel mutfakların tasarımında etkili faktörleri, bu faktörlerin birbiri ile ilişkilerini ve tasarımda dikkat edilmesi gereken temel prensipler aktarılmaktadır.
Konut mutfakları ve endüstriyel mutfakların tasarımında; iş akışıyla ilişkili mekân örgütlenmesi, ekipman seçimi, kullanıcı özelliklerinin tasarıma etkisi, sabit donatılarda kaplama malzemelerinin çeşitleri, özellikleri, görsel konfor koşulları, konut mutfaklarında stiller gibi konularda temel bilgi ve tasarım prensiplerinin anlatıldığı bu kitabın; tasarımcı adayı öğrencilere ve tasarımcılara yol gösterici olması amaçlanmıştır.
1. Mutfak Konutları
2. Konut Mutfaklarında Yer Alan Eylemler ve Eylem Alanları
3. Konut Mutfaklarında Yer Alan Ekipman ve Donatılar
4. Mutfak Tasarımında Kullanıcı Faktörü
5. Mutfaklarda Aydınlatma
6. Mutfak Tipleri ve Tasarım İlkeleri
7. Mutfak Stilleri
8. Endüstriyel Mutfaklar