Dünya tarihindeki en büyük dönüşümlerden biri olan 1789 Fransız Devrimi bugün bize neler anlatıyor? Bu devrime yol açan koşullar nelerdi? Feodal monarşinin hegemonyasını ve devrime yol açan dinamikleri ayrıntılı olarak incelediğimizde nelerle karşılaşırız? İngiltere'de Parlamentonun evrimsel süreçler içerisinde oynadığı rol ile Fransa'da Genel Meclisin devrimsel süreçler içinde oynadığı rol kıyaslanabilir mi?
Taner Timur, bu sorulara yanıt arar ve daha nice soruyu ve yanıt arayışını okurlarla paylaşırken, bugünden geçmişe bakma ihtiyacımızı şu sözlerle dile getirir: "Batı Avrupa'da sermaye birikimi, burjuvazinin doğuşu ve Aydınlanma süreçleri incelenmeden, dün 'sömürge/yarı sömürge', bugün ise 'gelişmekte olan ülkeler' denilen toplumları anlamak zordur. Tarih ve toplum araştırmalarında, genellikle yaygın anlayışın tersine, karmaşık birimler basit birimlerin anahtarını oluşturur ve ancak dünden bugüne değil, bugünden düne bakan bir yöntemle geçmişi daha iyi anlayabiliriz."
Toplum bilimleri, tarih ve felsefe alanlarında ufuk açan çalışmalarıyla tanıdığımız Taner Timur, bu kez Fransız Devrimi'ne, İngiltere'de ve Almanya'da yaşanan dönüşümlere, "mutlak monarşi", "cumhuriyet", "despotizm", "Aydınlanma ve materyalizm", "terör ve özgürlük", "sınıf kavgası", "din ve vicdan özgürlüğü", "burjuva halkçılığı" gibi kavramlara ayrıntılı bir biçimde bakıyor.
Timur'un, tarihe bakışımızı derinleştiren ve "kıyaslama" yöntemini öne çıkaran bu yeni çalışması, Fransız Devrimi'ni ve tüm devrimler tarihini yakından araştırmak isteyenler için gerçek bir hazine niteliğinde…