NecatiBey'e göre, şiir yazmak için öncelikle Allah vergisi bir yeteneğe sahip olunmalıdır; ancak bu da tek başına yeterli değildir. Sahip olunan yetenek ve hünerin ayrıca bilgi ve eğitim ile geliştirilmesi gerekmektedir. İyi şiirler yazabilmek için zevk ehli olunmalıdır; lâkin nasıl ki belli işlemlerden geçmeyen her kamıştan kalem olmazsa, her zevk ve tamah ehlinin söze şeref vermesi de mümkün değildir.
Yine Necati Bey'e göre şiir can ile dinlenmeli, kemâl ehlinin sözleri gibi hikmet içermeli, kısa, öz ve faydalı olmalıdır. Şiir ayrıca, güzel ve doğru bir yazıyla yazılmalı ve şiirden anlamayanlara sunulup yok yere harcanmamalıdır.
Necati Bey'in şair anlayışı, esasen şiir anlayışını yansıtmaktadır. Onun bilhassa şiirlerinin belli başlı özellikleri çerçevesinde dile getirdiği, örneğin şiirlerinin şöhretinin yeryüzünü kapladığı, şiirin doğru ve güzel bir hatla yazılması, kısa ve öz olması vb. tarzındaki görüş ve değerlendirmeleri ile örtüşmektedir.
Necati Bey'in, şiire (şiirlerine) ve şaire (şairliğine) ilişkin yaptığı tespit ve değerlendirmeler, klasik Türk şiirinin poetikasının bir bütün hâlinde belirlenmesine önemli katkılar sağlayacak mâhiyette olup zengin bir içeriğe sahiptir.