Neden Nutuk Okumalıyız?
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim düşüncelerimi, duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir..." Mustafa Kemal Atatürk.
NUTUK, Türk milletinin tekrar ayağa kalkarak dünya sahnesinde varoluşunun asırlar boyunca okunacak kitaplaşmış halidir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 1927 yılında bir milletin küllerinden doğuşunun tarihini kendi tanıklığıyla yazar. Üç ayda tamamladığı Nutuk'ta Atatürk, ilk günden başlayarak Kurtuluş Savaşı'nı, Cumhuriyet'in ilanını ve devrimleri anlatır ve geleceğe vasiyetini bırakarak yol gösterir.
Elinizde bulunan şaheser NUTUK, On bir yaş ve üstü tüm okuma, yazma bilenler için anlaşılacak şekilde sadeleştirilmiş olup, 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından okunan büyük "Nutuk", iki yıllık bir çalışma sonunda 1927 baskısından temel alınarak bugünkü TÜRKÇEMİZE göre sadeleştirilmiştir.
Nutuk,TÜRK Cumhuriyet Devlet tarihinin en önemli kaynaklarından biri olarak kabul edilir.
Nutuk'u hazırladığı günlerde tarihler 1927'yi gösterdiğinde Atatürk, 22, 23 Mayısta kalp spazmı, 28 Mayıs tarihinde ise kalp krizi geçirdi. Atatürk, 4 yıl içinde 2 kalp spazmı, 3 de kalp krizi geçirdi. Bütün uyarılara kulak tıkadı. Sağlığını hiçe saydı… Yeni bir devlet kurmanın yolunun yorulmaktan geçtiğini bilerek, durmadan, ara vermeden, dinlenmeden çalıştı…
Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat kendi ağzından Millî Mücadele yıllarını anlattığı ve bir belge niteliği taşıyan eseri Nutuk'un gelecek nesillere kılavuzluk edecek bir rehber olduğuna inanıyoruz.
Saygılarımla - Hüseyin Hakkı Kahveci