Nutuk, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milletine ve insanlığa en büyük armağanlarından biridir. 36.5 saatlik bir uzun konuşmaya kaynaklık etmiştir. Sadece geçmişi, devletimizin kuruluş sürecini 1919-1927 yılları itibarıyla anlatan bir konuşma olmaktan çok, geleceğe de ışık tutan, derin analizler içeren aynı zamanda devletimizin kuruluş felsefesini de anlatan bir eserdir.
Nutuk hakkında bilinmeyen pek çok konu vardır. Niçin ve nasıl yazılmıştır? Yazı kendisine mi aittir? Başkası mı yazmıştır? Müsveddeleri ile okunan kısım arasında farklar var mıdır? Nerede okunmuştur? Kimler dinlemiştir? Dinleyenler arasında yabancılar da var mıdır? Nutuk'ta kaç kişinin ismi geçmektedir? Bunların ne kadarı muhaliftir? Bu muhalifleri niçin eleştirmiştir? Atatürk Nutuk'u yazarken ve söylerken hangi bölümlerde duygulanmış, gözyaşlarına hâkim olamamıştır? Nutuk ilk defa nasıl ve nerede yayımlanmıştır? İçeriğinde neler vardır? Tarihi bir kaynak olarak Nutuk'un sınırları nasıl çizilebilir? Nutuk tek başına "ders kitabı" olabilir mi? Nutuk'un toplam kelime sayısı ne kadardır? Milli kimlikle ilgili kelime ve kavramların toplam sayısı kaçtır? Hitabet sanatı bakımından Nutuk'un değeri nedir? Edebiyat, dil, üslup bakımından değeri nedir?
"Nutuk ve Sırları: Nutuk Hakkında Her Şey" isimli bu eserimiz işte bütün bu sorulara cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Nutuk hakkında yapılmış araştırmalara ve Nutuk'un kendi metnine dayalı olarak ciddi bir Nutuk analizi okuyacağınızı umuyoruz.