Yaşamın doğası gereği, ilerleyen zamanla insan yaşlanmaya başlar ve organizmada bazı değişiklikler görülür. Meydana gelen değişikliklere bağlı olarak dayanıklılık, yaşam kalitesi ve güç gibi birçok özellik de gerilemeye başlar. Kişi genç yaşlarda hastalıklara karşı daha güçlü bir direnç gösterir, asansörü beklemek yerine merdivenle çıkabilir ya da otobüse yetişmek için koşabilir. Yaşlanmayla birlikte hastalıklara karşı gösterilen direnç azalır, yürümek yerine otobüsü beklemek ya da asansörü beklemek daha cazip gelir.
Kondisyon durumu (fiziksel güç uyumu, fiziksel uygunluk) farklı ülkelerde çeşitli kavramlarla ifade edilmektedir. Günlük yaşamdaki işleri yapabilmek için organizmanın tüm sistemleriyle hazırlıklı olabilmesi kondisyondur. Sürat, kuvvet, beceri, dayanıklılık, esneklik gibi özelliklerin tamamı kondisyonu oluşturmaktadır. Örneğin bir sporcu uzun süre antrenman yapabilecek, bir postacı saatlerce yürüyebilecek gücü kendinde bulur. Egzersiz ile yalnızca kilo kaybı gerçekleştirilmez, kan lipoproteinini düşürerek, glikoz metabolizmasına etki ederek, kalp dolaşım performansını arttırmakta ve kalp hastalıkları riskini de azaltmaktadır.
Obez bireylerde pilates egzersizleri yalnızca kilo kaybına neden olmaz. Kardiyovasküler sistemin gelişimini sağlar, dayanıklılık özelliğini geliştirir. Ayrıca metabolik farklılıkların da meydana gelmesini sağlar. Yapılan egzersize bağlı olarak bireyde glikoz toleransı gelişir. HDL'yi arttırarak veya kolesterolü düşürerek, LDL'yi düşürür. HDL/LDL oranını yükseltir. HDL/LDL oranının yükselmesi yorgunluğa karşı direnci arttırır, MaxVO2'yi güçlendirir, bireyin daha iyi hissetmesini sağlar ve kan basıncını düşürerek kardiyovasküler rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini azaltır.