Okumayı öğrenmek; beynin koordineli çalışarak bilgiyi görüp algılaması, kısa süreli belleğe alması, uzun süreli bellekte depolaması, ihtiyaç hâlinde o bilgiyi geri getirmesi gibi çok yönlü ve karmaşık bir eylemdir. Okuduğunu anlamak için okuma becerisi, sözcük bilgisi, görsel hafıza gibi ön bilgiler, okuyucunun belleğinde sentezlenip harmanlanmalıdır.
Her öğrenci okuma sırasında karmaşık ve bilişsel bir süreç geçirir. Çoğunlukla birinci sınıfta öğrenilen okuma becerisi, bazı öğrenciler tarafından daha geç sürede gerçekleşebilir. Özel öğrenme güçlüğü olan (disleksi) öğrenciler ise en çok okuma becerileri ile ilgili güçlük yaşarlar. Çünkü okuduğunu anlama ve yorumlama, zihinsel bir beceri gerektirir; bu sebeple son derece karmaşık ve zor bir beceridir.
Özel öğrenme güçlüğü çeken (disleksi) çocukların; seri ve doğru okuma, okuma becerilerini kullanma, sözcük dağarcığı gibi zihinsel becerilerde yetersiz olmaları sonucunda, okuduğunu anlama becerileri istenilen düzeye ulaşamaz. Okuma becerileri pasif olduğu için bu öğrenciler metnin kafa karıştırıcı bölümlerini okumakta güçlük çekerler ve bu nedenle metnin akışından koparlar.
Elinizdeki bu kitap; öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin bu becerilerinin kısıtlı olmasından dolayı okuduğunu anlama becerisine geçmeden önce sözcük hazinesinin geliştirilmesine olanak tanıyan pek çok metin ve etkinlik barındırıyor.