Günümüzde özgürlük mücadelesi geleneksel olarak en iyi eğitim kontrolü üzerindeki mücadelede görülür. Örneğin vergiler üzerine mücadeleden daha çok göze çarpar. Eğitimdeki çıkarlar vergilendirmedekinden daha yüksektir; geleceğin seçmenleri vergilere ilişkin karar vermesi gerekenlerin ilkelerinde eğitiliyor: Oy hakkı, siyasi iktidar, vergi oranları, çıkar grupları, vs.
Eğitim yapısı bu eğitimin içeriğini hem yansıtıyor hem de pekiştiriyor. Ve diğer her şey gibi, eğitimden kimin sorumlu olduğunu öğrenmek için sadece parayı izleyin. Bütün okullarda otoritenin yapısının neden bu şekilde olduğunu öğrenmek için parayı izleyin. Tutarlı vergi destekli eğitim aile destekli eğitime benzemez, tıpkı bürokratik yönetimin kâr yönetimine benzememesi gibi. Eğitim finansmanı ne zaman değişiklik gösterse eğitimin yapısı ve içeriği de değişir. Neden? Çünkü finansman sistemi dünyanın işleyiş tarzı ve nasıl işlemesi gerektiği konusunda rakip görüşleri yansıtır ve güçlendirir.
Dolayısıyla da eğitimle ilgili sosyal savaş toplumun geleceği için esastır. Bu, her çekişmede şöyle dursun, her savaş alanında bile belli olmayabilir. Ama her defasında, sonunda rekabet eden sosyal ve politik güçler çarpışır. Burada kalıcı bir barış söz konusu olamaz. En iyi ihtimalle, ateşkesler olabilir.
Bu kitapta, anaokulundan lise ve üniversiteye kadar eğitimle ilgili özgürlükçü bir bakış açısı sunuyorum. Bu, rakip görüşlerin savaş halinde olduğu önemli bir toplumsal arenadır. Sizi kendinizi bir tarafa ya da diğerine adamaya çağırıyorum.
- Ron Paul