İnsanoğlunun sosyal bir varlık olması, tek başına yaşayamaması ve sosyal sorumluluklarının bulunması, onu varoluşu itibariyle ahlaklı olmasını zorunlu kılmaktadır. Zira insanlar hem mutlu olmak, hem de toplum içinde rahatça yaşayabilmek için bazı kurallara ihtiyaç duyarlar. Şayet bu kurallar olmasaydı sokakta dolaşmak bile güçleşirdi. Anlaşılıyor ki, insan davranışlarını ve ikili ilişkilerini belirleyen kurallar, yani ahlaki ilkeler bulunmaktadır.
Bu ahlaki ilkelerin temelini ise bir takım erdem ve değerler oluşturmaktadır. Yaşadığımız toplumu bir binaya benzetirsek, bireyler binanın yapı taşlarını, değerlerinse bu yapının çimentosu olduğunu söyleyebiliriz. Her değerin duygu, düşünce ve davranış boyutu bulunmaktadır. Bir değerin kabul edilebilir olması için ona duygu yüklemesi şarttır. Değerin anlam ve önemi, hatta sürdürülebilirliği taşıdığı duyguyla doğru orantılıdır. Bireysel ve
sosyal mutluluğun yakalanmasında da toplumsal değerlerin ve kişisel özelliklerin içselleştirilmesinin önemi tartışılamazdır.
Bir toplumu toplum yapan belki de en önemli unsur o toplumun moral değerlerdir. Eğer bir toplumda bu ahlaki değerler iyi yerleştirilip oturtulmaz ise o zaman o toplumun işleyişinde aksaklıklar hatta daha ileri safhasında toplumsal kaosların oluşması içten bile değildir. Dolayısıyla ahlaki değerler o toplumu ayakta tutar ve güçlü kılar. Ahlaki değerler ve kurallar toplumsal yaşayışın aslında her kesim ve kademesinde olmalıdır. Örneğin bu, mesleki açıdan ele alınırsa tüm meslek gruplarının kendine has ahlaki ilkeleri olmalıdır. Bu o mesleğin saygınlığı açısından da önemli ve gereklidir. Etik ilkeler olarak adlandırılan bu husus o meslekteki aksaklıkları ve karmaşaları ortadan kaldırmak için mutlaka her meslek için oluşturulmalıdır.
Öğretmenlik meslek etiği ülkemizde çok ilgilenilmiş bir konu olmamakla birlikte günümüzde artık daha fark edilir bir boyuttadır.
Ancak halen bu mesleğin kendine has etik ilke standartları oluşturulmamıştır. Bu kitapta da etik ve ahlaki değerlerden yola çıkılarak, meslek etiği ve okul öncesi öğretmenliği meslek etiği konusu irdelenmiştir. Ayrıca uzun yılları kapsayan çalışmalar sonucunda okul öncesi öğretmenlik mesleğine yönelik etik ilkeler ölçeği de yer almaktadır.
Kitap gerek içerik gerekse ölçek açısından öncelikle okul öncesi eğitim alanında çalışan akademisyenlerin ve eğitimcilerin yanında bu konuya ilgisi olan herkese yol gösterir niteliktedir.
Umuyoruz ki; hem öğretmenlik mesleği hem de okul öncesi eğitim alanına olumlu katkı sağlasın.