Örnekleme iş hayatında işletmelerin kalite kontrol, girdi muayene ve çıktı kontrol çalışmalarında en çok başvurdukları istatistik yöntemidir. Ana kütlenin tam sayımı halinde pek çok güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu güçlükleri tam sayımın imkansızlığı veya çok zor oluşu ve tahrip edici olması şeklinde belirtebiliriz. Örneğin mermi üretiminde, üretilen bütün mamuller denense, geriye sadece patlamayan mermiler ve patlayan mermilerin boş kovanları kalmaktadır.
Tam sayımın bu güçlükleri ve tahrip edici gibi sakıncaları dikkate alındığında, maliyet açısından daha ucuz ve zaman olarak daha kısa ve pratik olan örneklemeye başvurmak kaçınılmaz olmaktadır.
Gerçekçi ve rasyonel bir örnekleme çalışmasının yapılabilmesi için örneklemenin amaçlara yarayacak yeter bilgi sağlanıp, sağlamayacağını kestirmek ve en uyguna yakın bir örnekleme metodunu seçmek gerekmektedir. Bu nedenle örnekleme çalışmaları deneyimli örnekleme uzmanlıklarına ihtiyaç gösterir. Örneklemenin pratik faydası sadece bilgi elde ederek karar işlemlerini hızlandırmak ve ekonomi sağlamak değil, aynı zamanda işletmelerde sürekli bir denetleme sistemini kurarak, kaliteyi kontrol etmektir.