Ortaçağ İslam'ında Mesihçi İnançlar ve İmparatorluk Siyaseti, Abbasi hilafetinin ilk dönemlerini ele almakta ve el-Me'mun'un tahta geçmesiyle sonuçlanan el-Emin ile el-Me'mun arasındaki iç savaşın, sıklıkla gözden kaçırılan bir yönünü, o dönemde Müslümanlar ve Müslüman olmayanlar arasında dolaşımda olan geleceğe dair rivayetler bağlamında Me'mun'un dikkat çekici siyasetini izah etmeye çalışmaktadır.
809-833 yılları arasındaki dönemi daha yakından incelemesine rağmen, Ortaçağ İslam'ında Mesihçi İnançlar'ın temel amacı, halifelerin kendi dini-siyasal gündemlerini biçimlendirdikleri, idame ettirdikleri ve meşrulaştırdıkları başlıca hakim ideolojilerden birisi olarak mesihçi ve ahir zamancı (apocalyptic) inançların Abbasi siyasal davranışını şekillendirmesindeki rolüne ışık tutmaktır.
"Hayrettin Yücesoy'un özenle hazırlanan kitabı erken dönem Ortaçağ İslam'ında mesihçi inançlar konusunda belirleyici kitap olacaktır. Detaylara yönelik kılı kırk yaran dikkati ve düşünce dolu bulguları, İslam'ın kurucu dönemindeki entelektüel tarihe büyük bir katkı sağlayacaktır"
Asma Afsaruddin