Oyun kişinin kendisini anlatabildiği en kolay yol ve eğitimin bir parçasıdır. Çocukların oyun içinde çeşitli gelişim ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve bu bağlamda, fizyolojik ve sosyal duygusal gelişimlerini tamamlayabilmeleri için özellikle kentsel alanlarda, içinden taşıtların geçmediği ağaçların yoğun olduğu oyun sokaklarının oluşturulması gerekir.
Bugün hemen hemen bütün dersleri oyun ve drama ile öğretmek mümkündür. Çünkü çocuk oyun içinde deneyim kazanmakta, taktikler geliştirmekte, düşünüp çözüm yolları üretmekte ve çeşitli kararlar almaktadır. Böylece kazandırılmak istenilen değerler, beceriler ve kazanımlar oyunla kolayca edinilebilmektedir.
Oyun içinde daha rahat davranan çocuklar, zayıf ve güçlü yönlerini kavrayarak, yeteneklerini, kişiliğini, bilgi düzeyini, daha yalın ve gerçekçi bir şekilde tanırlar. Çocuklar oyunla coşku ve sevinç duygusuna sahip olur. Oyun çocuğun hayatı, canlılığı, dünyayı tanıması, varlığı ve her şeyidir. Oyun çocuğun boş zamanlarını doldurma aracı olarak görülmelidir.