1941 yılının Mayıs ayında Psikanalizin Gelişimi Derneği kurulduğunda amaçlarından biri de, topluma psikanaliz konusunda eğitim vermekti. Meslekten olmayan, fakat konuya ilgi duyan bir grup, bu amaç doğrultusunda 1942 yılının Mart ayında derneğe ek bir konsey kurdu.
Bu ek konsey, o günden beri, meslekten olmayan kişiler için psikanaliz dersleri düzenlemektedir. Bu dersler dernek himayesi altında ve derneğe bağlı psikanalistler tarafından verilmektedir. Konular toplumun ilgisine ve ihtiyacına göre belirlenmektedir. Bu derslerden bazıları "Psikanaliz Düşünür müsünüz," başlığı altında toplanmıştır. Bu derslere talep, katılımcıların tepkileri ve bu derslerin herkesçe erişilebilir olması yönündeki çok sayıda öneri sayesinde derslerin kitap halinde yayınlanmasına karar verildi. Katkıda bulunanların önerisi üzerine, kitabın telif gelirlerinin, ek konseyin örgütlenme amacını ilerletmek için kullanıl- masında anlaşmaya varıldı.
Katkıda bulunanların düşüncelerinin temelini aynı esas oluşturuyordu. Bu da kitaba, temel yaklaşımında bir bütünlük sağladı. Fakat katkıda bulunan herkesin, psikolojinin temel ilkelerine kendi yorumunu getirmesi ve böylece bireyselliğini ortaya koyması gayet doğaldır. Sonuç olarak, sadece yorumların ayrıntılarına değil, önemle ifade edilen konular ve bunların ifade ediliş biçimi açısından da çeşitlilik vardır. Yani kitap, yaklaşımda bütünlüğün ve sunum farklılığının çifte avantajını taşır.
Kitabın ilk düzenlemesi ortaklaşa yapılmıştır. Hepimiz bütün bölümleri okuduktan sonra her bir bölümün içeriğini tartışmak üzere bir araya geldik. Ortaklaşa yapılan bu düzenleme toplantıları esnasında, aklımızda sıradışı olacak kadar güzel bir deneyim olarak kalan bir işbirliği duygusu hâkimdi.
Dr. Horney baş editörlük görevini gönüllü olarak üstlendi. Sahip olduğu psikanalitik bilgiyi, psikanaliz konusunda yazdığı dört önemli kitaptan edindiği tecrübeyi ve birleştirici karakterini bu göreve taşıdı.