Psikolojik danışma, danışan ve psikolojik danışman arasında kurulan terapötik bir ilişki üzerine temellenen ve belli başlı aşamalardan oluşan psikolojik bir yardım sürecidir. Bu aşamalar; danışanın sorununu değerlendirme, davranışsal amaçları belirleme, bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik müdahale tekniklerine karar verme ve uygulama ile davranışsal amaçlara ulaşıldığında danışma ilişkisini sonlandırmayı içerir. Psikolojik danışmanın tüm bu aşamalarının doğru bir şekilde ele alınması ve yönetilmesi danışma yardımının başarılı olması bakımından önemlidir.
Bradley T. Erford'ın Psikolojik Danışmanların Bilmesi Gereken 40 Teknik adlı kitabı, psikolojik danışmanların etkili bir yardım süreci sunabilmeleri için bilmeleri beklenen müdahale tekniklerini ele almaktadır. Kitapta yer verilen teknikler belli başlı kuramsal yaklaşımlara göre sınıflandırılmış olup, kökenlerine, etkili olduğu sorun alanlarına, farklı danışanlarla uygulama örneklerini içeren olgu sunumlarına ve kültüre duyarlı uygulama alanlarına yer verilecek şekilde ele alınmıştır.
Bu kitap, psikolojik danışma sürecinde gereksinim duyulan müdahale tekniklerini somut ve uygulamaya dönük olarak ele alması bakımından, psikolojik danışman eğitimcileri, psikolojik danışman adayları ve psikolojik yardım alanında çalışan tüm ruh sağlığı profesyonelleri için yardım etme sürecinde yol gösterici bir kaynak olarak kullanılabilecek niteliktedir.