Kişinin psikolojik, kişilerarası ve davranışsal problemlerinin nedenleri ve tetikleyici unsurları hakkındaki bir hipotez olarak tarif edilen "psikoterapi vaka formülasyonu" terapiste ve danışana yol gösterici bir tedavi planı olarak hizmet etme amacıyla kullanılmaktadır.
Kitapta vaka formülasyonunun psikanalitik, bilişsel, duygu odaklı, bilişsel-davranışsal ve kişilerarası psikoterapilerde nasıl ele alındığı ve kullanıldığı da detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Ayrıca psikoterapide çokkültürlü bakış açılarının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan yazarlar, bilinen tedavi yöntemlerinin daha çok batı kültürüne odaklandığını ve başka kültürlerden gelen kişileri göz ardı ettiklerini belirterek kendi psikoterapi geleneklerini de bir tür oto-kritikten geçirmektedirler.
Kitaptaki bölümlerde formülasyonun çeşitli yaklaşımlarda uygulanılışı benzer bir çerçeve içinde ele alınmakta ve konunun başta tarihsel arkaplanı olmak üzere, kavramsal çerçevesi, psikoterapi tekniğine uygulanması anlatılarak, vaka örnekleriyle konular daha da anlaşılır hale getirilmektedir. Bütün bu özellikleri dikkate alındığında, hangi psikoterapi kuramı izlenirse izlensin vaka formülasyonu bağlamında kitabın etkisinin göz ardı edilemeyeceği açıktır.