Zamanın büyük velisi ve âlimi Şeyh İsmâîl Hakkı Bursevî el-Aydosî el-Üsküdârî el-Celvetî Hazretleri "Rûhu'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'ân" adlı Arapça eserinde önce şer'î esasları ve hükümleri, ardından tasavvufî yorumları zikretmiş, bu arada tergîb ve terhîbe dair hususları da eklemiştir. Önceki tefsirlerde bulunmayan bazı ilâveler yapmış, kendi görüşlerini "fakir der ki..." sözüyle belirtmiş, uygun yerlere Farsça beyitler eklemiştir.
Ona göre "Rûhu'l-Beyân" ibare, işaret ve Rabbânî ilhamın faydalarını bir araya getiren, her türlü ilim ve mârifeti ihtiva eden sade bir tefsirdir. Eserde âyetler bir veya birkaç kelime halinde ele alınarak sarf, nahiv, iştikâk ve mana yönünden tahlil edilmiştir. "Rûhu'l-Beyân" da ibretli kıssa ve hikâyelere geniş yer verilmiştir. Bu özelliği sebebiyle eser, vâizler için önemli bir kaynak olmuştur.
Nitekim Büyük Allâme Muhammed Zâhidü'l-Kevserî, vâizlerin kalplere rikkat (incelik) veren hikâyeler ihtiva etmesi sebebiyle "Rûhu'l-Beyân" a çok önem verdiklerini söylemiştir.
Bunlarla beraber Kur'ân-ı Kerîm'in soru edatlı kelime manaları da yayınevimiz tarafından ilave edilerek gerekli görülen bir takım yerlere kısa izahlar getirilmiş ve siz değerli okurlarımızın hizmetine sunulmuştur.
Sa'y-u gayret bizden, muvaffâkiyet Allah-u zü'l-Celal'den.