Muhammed b. İsmâîl el-Buhârî'nin(ö. 256/870) tasnif ettiği Sahîh-i Buhârî telif edildikten sonra her dönemde hakkında farklı amaç ve muhtevalarda birçok eser kaleme alınmıştır. Bunlar, kitabın yöntemini, Buhârî'nin hocalarını, talebelerini, itimat ettiği râvileri, râvide aradığı şartları, tercih ettiği metinleri, bab başlıklarında ortaya serdiği fıkhî görüşleri inceleyen ilmî çalışmalardır. Sahîh-i Buhârî üzerine yazılmış şerhler ise şerh edebiyatının en önemli örneklerini temsil etmektedir.
Buhârî'nin Sahîh'ine duyulan güven onu ilmî eleştirilerden muaf kılmamış, tarihsel süreçte esere Ehl-i Sünnet içinden ve dışından eleştiriler de yöneltilmiştir. Yapılan tenkitler Sahîh'i itibardan düşürmek yerine çoğu zaman ilmî değerinin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.
Elinizdeki bu kitap farklı ülkelerden hadis alanında uzman ilim adamlarının farklı perspektiflerden Sahîh'e dair kaleme aldıkları akademik çalışmaları içermektedir. Kitaptaki her çalışma Sahîh'le ilgili spesifik bir konuya yoğunlaşarak farklı cihetlerden kitabı incelemektedir. Çalışma bu muhtevasıyla Sahîh'i müellifinin amacına uygun anlamaya yardımcı olacaktır. Bununla beraber dünden bugüne kitaba yöneltilmiş birçok tenkidi de akademik bir üslupla değerlendirmektedir. Bu çalışmaya, amacını ve içeriğini yansıtması itibarıyla "Sahîh-i Buhârî: Geleneksel ve Çağdaş Yaklaşımlar" ismi uygun görülmüştür.