Bu eser; sebze ıslahı ile ilgili akademisyenleri, araştırmacıları, ıslahçıları ve öğrencileri sebze ıslahında ihtiyaç duyulan teknik bilgiyle buluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye'nin farklı kurumlarında görev yapan, konusunda uzman birçok bilim insanı bir araya gelmiş, gruplandırılan sebze türlerinin ıslahını kaleme almışlardır.
Serinin bu ilk kitabında, içerisinde sebze olarak değerlendirilen ekonomik türlerin bulunduğu önemli bir familya, 'lahanagiller' konu alınmıştır. Bu şekilde müteakip ciltlerle birlikte tüm sebze türlerinin ele alınması planlanmaktadır. Türler bazında hazırlanan bölümler sadece uygulanan ıslah teknikleriyle sınırlı tutulmamış; sebze türünün besin içeriği, ekonomik önemi, botanik özellikleri, yayılış alanları, taksonomisi ve yabani akrabaları da dahil olmak üzere ıslahında yararlanılabilecek genetik kaynakları ve yeni gelişen ıslah teknikleri hakkındaki bilgilere de yer verilmiştir.
Sebze Islahı kitaplar serisinin, Türkiye'de büyük bir ivmeyle gelişen sebze ıslahı konusunda önemli bir eksikliği gidereceği inancındayız. Okurlara yararlı olması dileklerimizle.