Bu eser; sebze ıslahı ile ilgili akademisyenleri, araştırmacıları, ıslahçıları ve öğrencileri sebze ıslahında ihtiyaç duyulan teknik bilgiyle buluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye'nin farklı kurumlarında görev yapan, konusunda uzman birçok bilim insanı bir araya gelmiş, gruplandırılan sebze türlerinin ıslahını kaleme almışlardır.
Önceki beş cildinde Lahanagiller (Brassicaceae), Kabakgiller (Cucurbitaceae), Patlıcangiller (Solanaceae), Soğangiller (Allioidae), Maydanozgiller (Apiaceae), Ebegümecigiller (Malvaceae), Kazayağıgiller (Chenapodiaceae) ve Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) familyası sebzelerinin yer aldığı serinin altıncısında her biri önemli bazı ürünleri bulunduran iki familya; Baklagiller (Leguminosae) ve Bileşik çiçekliler (Compositae) bitkileri konu alınmıştır. Serinin bu son kitabı ile birlikte tüm önemli sebze türleri ele alınmış bulunmaktadır. Türler bazında hazırlanan bölümler sadece uygulanan ıslah teknikleriyle sınırlı tutulmamış; sebze türünün besin içeriği, ekonomik önemi, botanik özellikleri, yayılış alanları, taksonomisi ve yabani akrabaları da dahil olmak üzere ıslahında yararlanılabilecek genetik kaynakları ve yeni gelişen ıslah teknikleri hakkındaki bilgilere de yer verilmiştir.