Çalışmamızın, Kira Hatun ile ilgili ilk bölümünde; Kira Hatun'un Mevlânâ Celâleddin'in hayatında ve onun vefatından sonra mümine bir hanım olarak mevlevilik tarihinin önemli simalarında biri olması hasebiyle, özellikle Kira Hatun'un ismi, kökeni, Mevlânâ ailesinde hanımlara Kira isminden türeyen unvanlar verilmesi, Kira Hatun'un ailesi ve şahsiyeti ele alınmıştır.
Raziye Devlet Hatun ile ilgili kısımda ise; onun Mahperi (Hond- Hunad) Hatun, Gürcü Hatun, Berduliye Hatun gibi Selçuklu Sarayına gelin olarak girmiş önemli simalardan birisi olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca onun Danişmendli Yağıbasan sülalesine mensup olduğu, vakfiyesine dayanarak Konya'daki hayır ve hasenâtı hakkında bilgiler verilmiştir.
Kitabımızın son bölümünde, Berduliye Hatun'un oğlu olan Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus ile Mevlânâ Celâleddin'in ilişkileri, ayrıca Sultanu'l-Ulema Bahaeddin Veled'in ve Mevlânâ Celâleddin'in diğer Selçuklu Sultanları ile ilişkileri de ele alınmıştır.
Son olarak, menakıpnâmeler birçok olağanüstü ve hayalî bilgiler verse de, bazı önemli tarihî olayların yeri, zamanı ve fâilleri hakkında da bilgiler verirler. Bundan dolayı çalışmamızın son bölümde Selçuklu tarihinin önemli bir kaynağı olan Evhaduddin Kirmanî Menakıpnâmesi'nde Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus'un ölümü, kardeşi I. Alaeddin Keykubat'ın hapis hayatı, onun emirlere karşı uyguladığı siyaset farklı açıdan ortaya konmaya çalışılmıştır.