Dünya ekonomisinin hızla bir borç batağına doğru sürüklendiğini ve nihayetinde borç yığını üzerine kurgulanmış birinci dünyanın çökeceğini öngören Pettifor, çöküşten en fazla etkilenenlerin yıkıma sebep olan ve birikimin pek azından sorumlu olan sıradan insanlar olacağını ileri sürer. Üzerinden iki yıl bile geçmeden bu öngörü gerçeğe dönüşür ve dünya ekonomisi insanları derinden etkileyen tarihin en büyük finansal krizlerinden birine sürüklenir.
Finansal krizler tarih boyunca sıklıkla karşılaşılan iktisadi gelişmelerinden biri olmasına karşın her defasında insanlık yeni bir çaresizliği tecrübe etmek zorunda kalır. Antik çağdan günümüze borç ilişkilerinin yapısından kaynaklanan sorunlarla alakalı ciddi bir ilerleme kaydedilemez. Ahlaki normları önceleyen teologlara göre faizin yaygınlaşması problemi derinleştiren sebeplerden biridir.
Elinizdeki eser, faizin hem tarihsel tecrübesine hem de semavi dinlerdeki algılanışına yer vermesi, hatta bunları modern kapitalizmle ilişkilendirerek titiz bir şekilde incelemesi bakımından önemlidir. Bu nedenle faiz hakkında derli toplu ve detaylı bilgiler elde etmek isteyen her okur, doyurucu bir metinle karşılaşacaktır