Şirketler hukukunun en çok ilişkili olduğu alanlardan birisi de denetim konusudur. Bu açıdan, ticaret hukukçularının denetim konusuna yabancı olmamaları gerekmektedir. Diğer yandan, özellikle şirketler alanında çalışacak ekonomist ve işletmecilerin de yeterli düzeyde şirketler hukuku bilgisine sahip olmaları kaçınılmazdır.
Sermaye Şirketlerinin Denetimi bu açıdan iki kesime hitap etmektedir. Bu kesimlerden birisi, öğrenim sistemi dolayısıyla yeterli düzeyde hukuk bilgisi alamayan ekonomist ve işletmeci grubudur. Özellikle bu alanlarda Anglosakson eğitim sisteminin uygulanması sebebiyle, söz konusu alanlarda eğitim gören kişilere gerekenin çok altında hukuk eğitimi verilmekte ve hiçbir hukuk dersi almadan öğrenciler lisans öğrenimlerini tamamlamaktadırlar. Diğer yandan, öğretim süresinin yetersizliği ve sosyal yaşamın değişmesi sonucunda yeni yeni hukuk derslerinin ortaya çıkmasıyla, hukuk öğrencilerine yeterli düzeyde muhasebe, denetim ve ekonomi alanıyla ilgili gerekli dersler gerektiği düzeyde verilememektedir. Bu eser, bahsedilen bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.
M. Kâmil Mutluer, M. Selçuk Uslu ve Ziyaettin Bildirici bu çalışmada, ekonomist ve işletmecilere yeterli düzeyde sermaye şirketleri ve bu şirketlerin Türk Ticaret Hukuku yönünden denetimiyle ilgili bilgi vermeye çalışırken, ilerleyen bölümlerde hukukçulara hitap etmektedir. Kanunun üzerine oturtmak istediği finansal tabloların denetimi ve mevcut hükümlerin uygulamada nasıl gerçekleşeceği ele alınmaktadır.
Sermaye Şirketlerinin Denetimi, tüm bu mevzubahis boşlukları doldurarak hukukçular, ekonomistler, işletmeciler ve öğrenciler için önemli bir kaynak görevi görecektir.