Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıldan başlayarak Balkanlar'dan çekilmesinin ardından, bu bölgede bir çok ulus devlet kurulmuştur.
Bölgede kurulan yeni devletler içerisinde ciddi sayılarda bir Türk nüfusu da kalmıştır. Ama bu Türk nüfusu, Balkanlar'ın genelinde yüzyıllardır çoğunlukta ve hâkim konumda iken, yeni düzende azınlık durumuna düşmüştür.
Makedonya ve Kosova bölgelerinde yaşayan Türkler, büyük sıkıntılar çekmiştir. Bu sıkıntıların belki de en önemlisini, özel olarak ana dili genel olarak da Türk kimliği üzerine yapılan baskılar oluşturmuştur.
Yugoslavya döneminde verilen hakların belki de en önemlisini Türkçe gazete ve dergiler oluşturmaktadır. Birlik gazetesi, Sevinç ve Tomurcuk çocuk dergilerinin yayımlanması bu açıdan önemli adımlardır.
Sesler dergisinde; şiir ve hikâye gibi edebî türlerin yanında, dil araştırmalarından tarih ve sanat araştırmalarına kadar çok geniş bir yelpazede yazılar yer almıştır. Ayrıca dergide, Makedonya ve Kosova bölgelerinde yaşayan Türklerin folklorü üzerine yapılan derleme ve değerlendirme çalışmaları da önemli biryer tutmuştur.
Üsküp'te 1965-2001 yıllarıarasındayaklaşık 36 yılboyuncayayımlanan Sesler dergisindeki Makedonya ve Kosova Türkleri tarafından yazılan şiir ve hikâye incelemeleri çalışmamızın önemli bir kısmını oluşturmuştur.