Kitap, filozof yazar Catherine Clement ile estetik Profesörü Julien Castor'un konuk olduğu, 2. Dünya Savaşı sonrasından itibaren Fransa'da yaşanan aydın hareketlerine ayna tutacak bir belgeselin Arte televizyon kanalı stüdyolarındaki çekimiyle başlar.
Ancak konu sadece Fransız aydınlarıyla sınırlı kalmaz. Adeta dünya aydınlarının öyküsüne dönüşür.Komünizm, Yapısalcılık, 68 Mayısı, Yeni Filozoflar... İki kuşağı kapsayan bir "entelektüel" destanın her evresi. Düşünce tarihinin gerisinde Şeytanın Orospusu'nda Akıl'ın egemen olduğu bir acımasız evren ve aydınların bilinmedik yönleri, farklı yaşam öyküleri var.
Başlıca kahramanları: Sartre, Claude Levi-Strauss, Vladimir Jankelevitch, Jacques Lacan, Michel Foucault, Gilles Deleuze, Jacques Derrida, Louis Althusser, Roland Barthes, Michel Serres, Regis Debray, Bernard-Henri Levy.Zaman zaman mitolojiye de uzanan katkılarıyla yarım yüzyılı aşan düşünce vekültürün romanesk tarihi olan Şeytanın Orospusu aynı zamanda bir sohbet-roman.
Yazar Catherine Clement da dönemin görgü tanığı ve oyuncularındanbirisi. Aşk, istek, gibi bazı temel kavramları farklı bakış açılarıyla okura aktarırken Aklı da irdeliyor, Luther'in tanımıyla "Şeytanın Orospusu"nu yani onun simgesi zeke tanrıçası, mucit tanrıça, gündelik yaşamı örgütleyen tanrıça, Athena...Şeytanın Orospusu, yalnızca aydınları sevmeyenlerin deyimiyle Fransız "entelloları" (entellerinin) değil, Yalta'dan bu yana hepimizin, bütün dünyanın tarihi romanı Sophie'nin Dünyası'nı tamamlayan bir felsefe tarihi ve 20. yüzyıla damgasını vurmuş filozof ve aydınların şöleni.