Bu kitap Sezai Karakoç'un siyasi düşüncesini anlatıyor. Karakoç'un fikirlerinin geleneksel İslam düşüncesindeki kökenlerini ve modern siyasi akımlara yönelttiği eleştirileri, nihayetinde Karakoç'un kendisine has, estetik bir politik düşünce geliştirmesini ortaya koyuyor. Kitapta Karakoç'un siyaseti "sanat olarak siyaset" bağlamında tanımlaması, eleştirilerinin romantizm ve varoluşçuluk akımlarıyla ilişkisi ve Gazali, İbn Arabi ve de Mevlana'nın kuruculuğundaki düşünceleri inceleniyor.
Karakoç'un medeniyet, devlet ve diriliş gibi temel kavramlar üzerine bina ettiği politik düşünceler günümüzde önem taşımaya devam ediyor. Eserde onun siyaset, İslam devleti, Doğu-Batı, Batılılaşma, demokrasi, şûra, ideoloji, parti ve şehir gibi birçok kavrama yaklaşımı ele alınıyor. Karakoç'un hayattayken dahil olduğu tartışmalardan atıf yaptığı yerli ve yabancı isimlere, çağdaşı düşünürlerle etkileşiminden kurduğu iki siyasi partiye kadar birçok konu gözler önüne seriliyor.
Karakoç'un çok daha fazla kalem oynattığı ve zaman ayırdığı siyasi fikirlerini analitik bir şekilde ele alan Sezai Karakoç'un Siyasi Düşüncesi: Ahlak, Medeniyet ve Diriliş kitabı döneme dair önemli bilgiler verirken literatüre de kıymetli bir katkı sunuyor.