Günümüzde bakışını yakın geçmişe yönelten tarihçinin karşısına,travmalarla yüklü bir tarih manzarası ve telafi edilmesi beklenenacıların ortaya attığı siyasal ve etik muhasebeler çıkıyor. Savaşların,kıyımların tanıkları söz alırken tarihçiye de yargıç cübbesigiydiriliyor. Geçmiş; bir yük, hesabı görülecek bir suç çetelesiolarak yorumlanıyor. Tarihçi bizzat kendisinin de içinde olduğubir zamanın tarihini yazmanın zorluklarıyla yüz yüze geliyor. Tümbunlar çağdaş toplumların geçmişle ilişkilerinin değişmesiyledoğrudan ilgili. Şimdiki zamanın tarihyazımı tam da bu ilişkiyeodaklanan bir yaklaşım.
Henry Rousso, Şimdiki Zamanın Tarihini Yazmak'ta, yakın tariharaştırmasının tartışmalı bir alan olarak görülürken tarih disipliniiçinde bugün nasıl hâkim konuma yerleştiğini, çelişkilerini,sorgulamalarını ve paradigmalarını ele alıyor. Sadece tarihçilerindeğil, yakın geçmişe ilgi duyan herkesin yararlanabilecegi bir
kaynak sunuyor.
"'Şimdiki zaman' son otuz yılda hâkim tarihsellik rejimi halinegeldi: Edebiyatta, sinemada, kültürel ve özel etkinliklerde, dahaçok da siyasal tartışmalarda tarihten bahsetmek, çoğu kez yakıngeçmişi, ondan sıyrılmak, onu yargılamak, düzeltmek amacıyla, tekbaşına olmasa bile bir öncelik vererek bahse konu etmek anlamınagelmeye başladı."