Değerli öğretmen adayları,
Eğitim-öğretim etkinlikleri ile toplumların devamlılığını teminat altına alacak bireylerin yetiştirilmesi amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin, eğitsel ve öğretimsel amaçları, olabildiğince yüksek düzeyde gerçekleştirmeleri beklenir.
Tam bu aşamada bir sınıf düşünelim. Örneğin 30 öğrencinin olduğu bir sınıf. Aslında 30 öğrenci derken, 30 farklı sosyal çevreden ve 30 farklı sosyo- ekonomik düzeye sahip aileden gelen, 30 farklı kültüre, 30 farklı zihinsel gelişim düzeyine, 30 farklı iletişim becerisine sahip 30 farklı dünyadan bahsediyoruz. Öğretmenin vazifesi ise, bu dünyalara adeta güneş olmak; farklılıklarla dolu olan sınıfı, eğitim ve öğretim ışığıyla aydınlatmak, adeta bir orkestra şefi edasıyla sınıfı yönetmek.
Peki, bu kadar farklılıkların bulunduğu bir sınıfta öğretmen, yalın haliyle tek başına, kendinden beklenilenleri nasıl ve hangi yetilerle yapabilir?
Bu kitapta bu ve benzeri birçok soruya yanıtlar aranmış, örnek olaylarla derinlemesine analizler yapılması amaçlanmış, bölüm sonu değerlendirme soruları ile her bölümün sonunda öğrenilme düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır.