Önsöz
Farklı mecralarda da olsa, gündeme bağlı sık yazı yazmak zordur; geçmiş / gelecek hattında bütüncül bir kavrayışla şimdiyi yorumlamak, donanım ve gelişmiş zekâ ister. Öte yandan hayatın, olguların ve olayların bunca hızlandığı, dikkatlerin dakikalar içinde dağıldığı, uyarıcı sağanağıyla tıka basa dolu zamanımızda dili doğru ve etkili kullanmak gerekir. Mehmet Semih Nane, Mersin'de son dönem kent yazarlığı çizgisinde tarihsel / düşünsel analizleri ve ülke / kent gündemine ilişkin yorumlarıyla geniş bir okur çevresine ulaştı.
Bu yazıların önemli bölümü ise gündelik akışın dışında düşünsel, kavramsal değerler üzerinden kenti, insanları, zamanın hükmünü ve bütün bir hayatı anlamaya / anlamlandırmaya çalışır; dolayısıyla kitaplaşarak kalıcı olmak zorundadır. Mersin her anlamda bütün dinamikleriyle gelişmekte, değişmektedir; kırıma uğrayanlar yanında hayata hükmeden yeni değerler, ilişki düzenleri, arzular ve inançlar bütün yapıları etkiliyor. Bu dramatik sürecin donanımlı ve gelişmiş zekâlı hemşehrilerce kayda alınması bir sosyo-kültürel gerekliliktir.
Mehmet Semih Nane, bu zor süreçte yazarak, yorumlayarak ve anlamaya çalışarak iç politikadan tarihe, uluslararası bağlamlardan tek insanın varoluş koşullarına uzanan zengin bir alanı tarıyor. İletişim imkânları açısından yepyeni mecraların belirdiği günümüzde kitap, hâlâ ve hep somut, maddî ve imgesel anlamıyla varlığını koruyor. Bu eser de dile hakim oluşu, donanımı, analitik zekâsı ve korunası değerler dünyasıyla bir kıymetli yazarı bizimle buluşturuyor; onunla mahrem sessizliğimiz içinden söyleşebilme imkânı sunuyor.Kentleşme, kentlileşme ve değişimi / dönüşümü kavramsal düzeyde anlama / anlamlandırma çabası içindeki genel okur açısından olduğu kadar, Mersinli özel okurlar açısından da güçlü bir edebiyat hazzıyla yoğrulu bu yazılar çok kıymetlidir; zamanı, mekânı ve insanı doğru konumlandırmak için zihin açıcı işaretlerle dolu bir düşünsel emek ürünüdür. Celâl Soycan