Diğer bilim dallarında olduğu gibi beden eğitimi ve spor biliminin gelişiminde de felsefenin çok büyük bir etkisi olmuştur. Spor bilimi, felsefenin bilgi ve bilim felsefesi, ontoloji ve etik gibi alanlarından yararlanmaktadır.
Felsefenin temel alanlarından biri olan etik, eylemlerimizle ilgili olup değerleri ve bu değerlere dayalı hakların eyleme dönüştürülmesinin gereğini irdeleyen bir alandır. Bu değerlerin çıkış noktası ise "insanın değeri'dir". İnsanın değeri, insanın diğer canlılar arasındaki özel yeridir.
Etik değerler, yazılı norm sistemleri ya da norm kodlarıdır; insan hakları etiksel norm kodlarıdır. Meslek etikleri, bu normlardan oluşur. Mesleklerini icra ederken kişilerin ideolojilerinden, kültürlerinden, dünya görüşlerinden bağımsız olarak bu normlara uymaları beklenir.
Sporda etik kodlar, mesleğin çalışma ilkelerini ortaya koyan ve spor insanlarının davranışlarını yöneten birer kılavuzdurlar.
Spor ortamlarında antrenör, yönetici, hakem, sporcu, mentör, fizyoterapist, sağlıkçı, taraftar, spor gazetecisi, spor bilimci olarak görev icra eden herkesin belirlenen dürüstlük, saygı, haksız rekabete karşı olmak, şeffaflık, objektif olmak, hukuka ve kurallara uygun davranmak, adil olmak, güvenilirlik gibi etik değerler ve kurallar çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir.
Ahlaki normların çatısını etik değerler, etik gramer oluşturmuyorsa kişiler ve toplumlar arasında öncelikle etik iletişimsizlik, ardından da çatışmalar ortaya çıkabilmektedir.
Belirli epistemolojik ve aksiyolojik özellikleri olan bu normlar, özel bir bilgi türü olup ancak eylemsel alanda ortaya çıkıp anlamlı hâle gelmektedir.
Spor ve Felsefe isimli bu kitap, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında, Spor Bilimleri Fakültelerinde ve Spor Liselerinde öğrenim gören öğrenciler için bir ders kitabı; spor, felsefe ve spor felsefesi alanlarında çalışan akademisyenler ve eğitimciler için de başvurabilecekleri bir kaynak kitap niteliğindedir.