İnsan, toplum, kültür, suç, suçlu, sapma,… kavramları birbirleriyle yakından ilişkili, oldukça karmaşık ve bir o kadar da çok önemli kavramlar ve sosyolojik olgulardır. Evrensel bir olgu olan suç olgusunun kökenleri, insanlık tarihi kadar eskidir. Sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapan bilim insanlarının üzerinde, uzun yıllardan beridir çalışa geldigi bir konudur. Suç olgusu bireysel bir konu olmanın ötesinde bireysel, toplumsal, kültürel, ekonomik, psikolojik, politik ve hukuksal boyutlara olan son derece karmaşık bir olgudur.
Ama unutulmamalı ki suç öncelikle beşeri, toplumsal ve kültürel bir olgu, çokönemli bir toplumsal bir problemdir. Tarihsel, toplumsal ve kültürel boyutları farklılıkgösterse de, hemen her dönemde ve her toplumsal-kültürel ortamda suç vesuçlu vardır. Hal böyle olunca suçun beşeri, toplumsal ve kültürel boyutları ileincelenmesi son derece büyük önem arz eder. Bu çalışmada suç olgusu ve beraberindesuçlu ve sapma olguları bireysel, toplumsal ve kültürel boyutları ile elealınıp incelendi.
Bu sayede okuyucular, günlük hayatın ve toplumsal hayatın en önemli unsurlarındanbiri olan suç ve suçlu olgusunu, çok daha geniş bir bakış açısıyla okuyabilmebakabilme imkânı buldu.
Çok sayıda bilim insanının, onlarca yıllık birikimi ve bir yılı aşkın ortak emek -çabasının sonucunda; yalnızca sosyologları degil, hukukçuları, politikacıları, kriminologları,kısacası suç, sapma, kontrol, suçlu gibi konulara ilgi duyan; bu konularıanlayıp anlamlandırabilmek ugraşında olan herkesin maksimum ölçüde faydalanabilecegibir eser ortaya çıktı. Diger eserlerimiz gibi, dinamik bir formatta tasarlananbu kitabımız da, her yeni baskısıyla geliştirlip-güncelleştirilerek, yeni bölümlereklenerek okuyucusuyla buluşacak.