Metropolit Mor Filoksinus Yuhanun Dolabani şöyler der: "Dilsiz bir millet, ölüler diyarı ile eştir." Bir halk, kendi anadiline sahip çıkmıyorsa yok olmaya mahkûmdur. Dille beraber kültür, tarih, kimlik ve vatan da yok olur. Bir halkın, halk olarak tanınması için derinliklere kök salmış değerlere sahip olması gerekmektedir. Bu değerlerden biri, dildir.
Surayt, Turabdin Bölgesi'nde yaşayan Süryani halkının konuştuğu Çağdaş Süryaniceye denir. Halk uzun zamandır bu dille konuşmuş. Bu dil, tarihte Akadça ve eski Aramiceye kadar gitmektedir. Daha önce yazıya aktarılmadığı için, gelişme göstermedi. Bu yüzden bu dilin sahipleri; birçok yerde Surayt yerine Türkçe, Arapça, Kürtçe, Yunanca, Ermenice ve Avrupa'nın faklı dillerini konuştular. Dolayısıyla Surayt, günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bu dilin ayakta kalması için "Surayt 1, Surayt 2, Surayt 3 ve Surayt 4" şeklinde dört adet ders kitabı hazırlandı. Çocuklar, bu kitaplar eşliğinde bir yandan Süryanice okuma yazmayı bir yandan da konuşmayı öğrenecekler. Pedagojik bir üslupla hazırlanan bu kitaplar birçok güncel konuyu barındırmakla beraber Surayt gramerinin bir kısmını içermektedir. Bu seri; "Surayt 5, Surayt 6, Surayt 7 ve Surayt 8" şeklinde devam edecek.