Bugüne kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde kurumsal sürdürülebilirlik ile ilgili yapılan çalışmaların ve ölçümlerin genellikle global çalışmalar ve indekslere dayandığı yerel çalışmaların ise sınırlı olduğu görülmektedir. Sürdürülebilirlik ile ilgili yapılan Rio Konferansı diğer adı ile Gündem 21 ile beraber yerel yönetimlerin de uluslararası topluluğun ortakları olarak nitelendirilmesi ile birlikte yerel yönetimlerin de kurumsal sürdürülebilirliklerinin değerlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçla birlikte yerel yönetimlerin en önemli aktörü olan belediyelerin kurumsal sürdürülebilirliklerinin değerlendirilmesi önem kazanmıştır.
Belediyelerin sürdürülebilirliğine dair literatürdeki açığı kapatma ihtiyacını gidermek için kitap, yerel yönetimlerin kurumsal sürdürülebilirliğini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca binaen, kitapta dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul ilinin ilçe belediyeleri esas alınarak bir kurumsal sürdürülebilirlik indeksinin geliştirilmesi sağlanmıştır. İndeks; biri genel kurumsal sürdürülebilirlik indeksi olmak üzere 3 alt indeksten (Sosyal, Ekonomi ve Çevre) oluşmaktadır. İlçelerde kurumsal sürdürülebilirliğin ölçülmesini sağlayan indeks, ilçelerin bu konuda kendilerini değerlendirmeleri ve diğer ilçelere göre karşılaştırma olanağı vermiştir. Ayrıca kurumsal itibarlarını artırıcı yönde etkisi bulunmaktadır. İlçelerin kurumsal sürdürülebilirliğinin ölçümlenmesi, ilçelerin bu konuda kendilerini değerlendirmesi ve diğer ilçelere göre karşılaştırma yapmaları açısından önemlidir.
Belediyelerin sürdürülebilirliğinin ölçülmesi bakımından ilk defa tek bir eserde incelenmesi sebebiyle alana katkı sağlamayı umuyor.