Çok değişik bir yere sahip olan Prof. Dr. Toktamış Ateş'i kaybedeli bir yıldan fazla oldu. Aslında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları olarak, sadece üniversitemizin değil aynı zamanda yayınevimizin de bir kurucusu olarak gördüğümüz hocamız için bir armağan kitabı hazırlamayı daha sağlığında planlamış ve bazı çalışmalara da başlamıştık. Ama ansızın çıkıp gelen, o beklenmeyen "erken ölüm" dostları, arkadaşları ve öğrencileri gibi bizi de şaşırttı. Ancak, yapacak bir şey yoktu ve böyle bir kitap ise mutlaka hazırlanacaktı.
Kuşkusuz, elinizdeki bu kitap akademik dünyada alışılagelen bir armağan kitabı değil. Yayınevi olarak farklı bir örneği daha önce Prof. Dr. Gülten Kazgan için yayınlamış olduğumuz armağan kitapta denemiştik; sonuçta ortaya bilinen, makalelerin sıralandığı kalıplaşmış çerçevenin dışında bir çalışma çıkmıştı. Kitabı, bir anlamda Gülten hocanın bir bilim insanı olarak araştırmalarından günlük hayatına, kişisel özelliklerine, kadar her şeyin yansıtıldığı bir eser haline getirmiştik.
İşte Suriçi'nde Bir Yaşam da armağan kitaplarla ortak özellikler taşımasına rağmen bazı bölümleriyle farklılıklar gösteriyor. Bu çalışmada, Ateş'in eşinden, kızına, yakın dostlarına, dostlarının çocuklarına, asker arkadaşlarına, mahalledeki bakkaldan, yemek yediği lokantanın sahibine kadar uzanan bir "muhip zinciri"ni, arkadaş, dost ağını, onların yazdıklarını, hocayla fotoğraflarını vb. bulabilirsiniz. Hele Suriçi'nde Bir Yaşam adını verdiği ama yazamadığı hatıraları için zor okunan el yazısı ile yaptığı planı, tuttuğu notları incelediğinizde, çocukluğundan ölümüne kadar yaşamını suriçinde geçiren İstanbullu bir aydının serüvenini daha yakından öğreneceksiniz.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları olarak, bu çalışmayla Toktamış Ateş'in kişiliğini, yaşama sevincini, savunduğu dünya görüşünü, düşüncelerini, insani yanlarını ve diğer tüm özelliklerini gelecek kuşaklara da yansıtabildiğimiz için mutluyuz.
Radikal Kitap, Toplumsal Tarih