Ayşe Sıdıka, bu toprakların eğitim tarihinin gelenekten moderne uzanan sürecinin simgelerindendir. Onu bu konuma getiren iki önemli etmen vardır: Ayşe Sıdıka, ataerkil hegemonya içinde sözünü duyurmuş bir kadındır ve eğitim biliminin rasyonelleşmesine büyük katkı sağlamıştır.
19. yüzyıl boyunca kadınlar için açılan okulların öğretmen ihtiyacı çoğunlukla yaşlı erkek öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığından bu okulların yetersizliği sık sık gündeme gelmiştir. Ayşe Sıdıka bu sorunu resmî kurumlara yaptığı katkılarla ve yazdığı eserle aşmayı başarmıştır.
Modern eğitimdeki dönüşümü tanımadan, bu dönüşümün temel ayağı olan çocuğu anlamadan eğitimi farklılaştırmanın mümkün olmadığını kavrayan Ayşe Sıdıka, kitabında akla, deneyime, gözleme dayanan ezbersiz eğitimin önemini vurgulamıştır. O hem ilk kadın pedagog olarak hem de çocuğa, kadına, akıl ve bilime verdiği önemle eğitim tarihimizin unutulmaması gereken simalarından biridir. Onun "Talim ve Terbiye Derslerinde Usul" kitabının bugünkü eğitim tartışmalarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.