Tarihi Kuzeybatı Kıpçakçası çatı ismiyle bir araya getirdiğimiz 14. Yüzyıl Kıpçak Türkçesi yadigarı Codex Cumanicus ve 16-17. yüzyıllarda Ermeni harfleri ile kaleme alınmış Kıpçak Türkçesi metinleri; en az 14-15. yüzyıllarda Memlûk ve Altın Orda Devletlerinin sınırları içinde yazılmış ve Kıpçakça özellikler taşıyan eserler kadar değerli, kimi noktalarda Kıpçak konuşma dilinden alınmış örnekleri ihtiva etmesi yönünden de onlardan daha önemlidir.
Tarihi Kuzeybatı Kıpçakçası derlemindeki eserlerin fiil yapımını ele alan bu çalışma çağdaş Kıpçak dillerinin, özellikle de Karay Türkçesinin, türemiş fiil varlığını aydınlatmak açısından önem arz eder. Bu kitabın birinci bölümü ile tarihi Türkoloji ile ilgilenen çalışmacılar tarihi Kıpçak Türkçesinin türemiş fiil morfolojisini etraflı şekilde görmüş olacaklardır.
Kitabın ikinci bölümü ise Tarihi Kuzeybatı Kıpçakçası derleminde yapısı açık olup bir yapım eki kategorisinde ele alınan fiiller yanında yapısı örtük pek çok fiile de etimolojik bir bakış fırsatı vermektedir. Yine aynı bölümde her fiilin Eski ve Orta Türkçe tanıklamaları kullanıcılara türemiş fiillerin tarihi seyri için katkı sağlayacaktır.