"İbrahim Has, yaşadığı dönemin eli kalem tutan sufilerinden birisi olduğu halde hayatı hakkında pek fazla bilgimiz yoktur. Sufiler Tezkiresi, Divanı ve Silsilename'siyle tasavvuf tarihi ve edebiyatı araştırmalarında ihmal edilmemesi gereken eserler yazan müellifin, eserleri üzerinde çalışmalar yapıldıkça yeni bilgiler elde edilecektir.
İbrahim Has'ın çok kıymetli bir eseri olan ve 'Tasavvufi Konuşmalar' adıyla yayınladığımız bu eser, sufi sözlerini bilen fakat bu sözleri hal haline getiremeyip işin felsefesinde kalan bir dervişin sorularına verilen cevaplardan meydana getirilmiş bir söyleşidir. Eserde adı geçen dervişle İbrahim Has'ın arasında: "insani hakikat, madde alemi, velilerin makamı, zikir, hakikat denizi, gevher, aşk ve aşık, cem' ve fark, melamet, mürşid-i kamil, hizmet, sır, mahv, fena, beka, vuslat, ahadiyyet, beşeriyyet, Hak ve hakikat, vicdani zevk, hal, perhiz, riyazat, mücahede, ariflerin hakikat makamlarındaki bilgileri, Hak ehli, gafil, gafil-i agah,Muhammedi yol, tecelli, kalb (gönül), himmet ve İlahi talep" gibi kavramlarla ilgili pek çok konuşma geçmektedir.
Tasavvufi Konuşmalar, 18. yüz yıl İstanbul'unun konuşma üslubunu yansıtmaktadır. Bu sebeple eser Türk dili araştırmaları açısından da oldukça önemlidir."