Teknik gelişimin devamı olan medeniyetin, ateş ile birlikte ilk kilometre taşlarından olan değirmenler, insanoğlunun temel besin maddesi olan ekmeğin üretilmesi için tahılların öğütülmesinin yanı sıra çeşitli bitkilerden yağ elde etmek için de kullanılan en eski endüstri kuruluşları olarak kabul edilir.
"Taşlar Dönerken, Osmanlı Dönemi İstanbul Değirmenleri" adlı bu çalışmada; değirmen yapılarının ortaya çıkışı ve evrimi ele alınarak teknolojik gelişmelere bağlı olarak incelenmeye gayret edilmiş, Osmanlı döneminde İstanbul'un iaşesi, değirmenlerin tespiti, mimarisi gibi konular kapsamlı bir arşiv incelemesi sonucu ele alınmıştır. Alanının uzman ismi Dr. Ahmet Hamdi Bülbül tarafından yazıya alınan bu kitap, günümüz araştırmacılarını ve okurlarını değirmenlerle ilgili tarihi ve mimari bir yolculuğa çıkartıyor.