Tatlı Kitap, Türkler'in mutfak tarihinde Anadolu'ya gelişlerini izleyen çok önemli bir gelişmenin bugün ulaşılan sonuçlarını gözler önüne seren ciddi bir araştırmanın ürünüdür. Türk tatlıcılığı yüzyıllardır Batı'nın, konuya ilgi duyan meraklıların gözünü kamaştırır.Türkler'in Anadolu'ya gelişinden sonraki yaklaşık bin yıl içinde varılan bu nokta, yerel birikimleri değerlendirmesinin ötesinde, fethettiği topraklardaki tatlı kültürünü de benimseyerek geliştirmesi ve buna ulusal kimliğinin damgasını vurması gerçekten gurur vericidir.
Hangi mutfak kültürü kitabına bakılırsa bakılsın, hepsinde Anadolu, tatlıcılığın tarihinde bir dönüm noktası olarak yer alır. Bu toprakların eski sakinleri, batı uygarlığında tatlıcılığın öncüleri olarak anılırlar.
Kitap, iki bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölüm; Şekerin Dayanılmaz Çekiciliği, Şeker ve Beslenme, Şeker Denen Doğa Harikası, Bal, Pekmez ve Diğerleri, Türlü Çeşitli Şeker, Şeker ve Sağlığımız, Şekeri Pişrimek, Hoş Kokulu Şekerler, Tatlı ve Tatlıcılık başlıklarında oluşmaktadır.
İkinci bölüm; Temel Tarifler, Meyve ve Sebze Tatlıları, Sütlü Tatlılar, Dondurmalar, Hamur İşi Tatlılar, Helvalar, Kompostolar Hoşaflar, Şerbetler, ve Şuruplar, Kurabiyeler, kekler ve Çörekler, Pastalar, Reçeller ve Marmelatlar başlıkları altında tariflerden oluşmaktadır.